Holiday Bowl ráhangolódás – 1. rész

Egy hét van már csak hátra a Gophers-Cougars összecsapásig, azaz a Holiday Bowl-ig, így elkezdjük három részes ráhangoló sorozatunkat.

Ebben az első részben megismerkedhetünk jelenlegi ellenfelünkkel, az egyetemmel és a football programmal.

Magát az egyetemet, azaz a Washington State University-t két századdal ezelőtt, még 1890-ben alapították az USA Nyugati-partján lévő államban, Washington-ban. Az egyetem Pullman városában egy alig 30.000-es kis városkában székel, ám a mai nevét csak 1959 óta viseli. Az egyetemnek több, mint 

Bár az egyetem amilyen kis településen van, több sportban is az élen járnak. Természetesen a főbb sportok alatt, a football-t és a kosárlabdát kell érteni. A football program sem mondható fiatalnak, hiszen mindössze 3 évvel, 1893-ban indították útjára, két év múlva ünneplik a 125. évfordulójukat.

A football program viszonylag eredményesnek mondható, hiszen most már évről-évre ott vannak a legjobbak között, idén például országosan is voltak rangsorolva ám az utolsó két vesztes meccsük kicsit betett nekik. 

Az utóbbi években rendszeresen ott vannak BOWL meccseken, de nekik is vannak elég nagy hézagok a történelmük során. 2003 és 2013 között például nem sikerült egy meccsre sem beverekedniük magukat. A WSU összesen 12 bowl meccsen szerepelt 123 éve íródó történelme során, ebből hetet győzelemmel, ötöt pedig vereséggel zárt. 4 Rose Bowl-on is képviseltették magukat, igaz ezekből mindössze egyet tudtak győzelemmel megvívni. Ez még 1915-ben történt, amikor a Brown Bruins-t legyőzve lettek nem hivatalosan bajnokok. 

A Holdiay Bowl-on való szereplés sem idegen a csapattól, ez lesz a harmadik találkozójuk majd San Diego-ban. Az első Holiday Bowl-jukon 1981-ben még kikaptak a BYU-tól, de 2003-ban már javítottak és bár szoros meccsen, de legyőzték a Texas Longhorns csapatát.

A Washington State Cougars adott pár játékost az idők során az NFL-be, jelenleg is 6 volt tagjuk szerepel különböző csapatokban. 

Megemlítendő játékosok például a Vikings-ban 7 évet töltő defensive tackle Keith Millard, vagy itt van Drew Bledsoe, aki majd egy évtizedet húzott le a New England Patriots kezdő irányítójaként, de Jason Hanson neve is ismerősen csenghet a füleknek, ő kerek 20 évig volt a Lions kickere.

Legnagyobb riválisuk egyértelműen a szintén állambeli Washington Huskies csapata. A két fél eddig már 109 alkalommal találkozott egymással. A WSU-nak igen jelentős a lemaradása, hiszen 32 győzelem és 6 döntetlen mellett 71 vereséggel rendelkezik. 2013 óta nem is tudott nyerni a Cougars, előtte azért párszor megszorongatta ellenfelét. Minden évben az úgynevezett Apple Cup keretében találkoznak az együttesek egymással. Érdekesség, hogy a két fél között első összecsapás, ami 1900. november 30-án volt 5:5 -ös döntetlennel ért véget.

Van még egy rivalizálása a WSU-nak, ezt az Idaho Vandals csapával játssza le időnként. Összesen 91-szer találkoztak már és erősebb csapatról lévén szó a meccsek több, mint 80%-t a Cougars nyeri. Vesztesként ebből a párharcból utoljára 2000-ben távozott.

A Washinton State University és a Washington State Cougars egy tradicionális egyetem és csapat, gazdag történelemmel és jó irányt mutató jövővel, érdemes rájuk figyelni. A következő részben kicsit jobban megismerkedhetünk magával a Holiday Bowl-al.

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.