Felvezető 9. hét: LIONS v VIKINGS

Magabiztos és legfőképpen meglepő győzelemmel zárt a Vikings az előző játékhéten a Green Bay vendégeként, így megszerezte a második győzelmét és most itt az esély a harmadikra is.

Ehhez nem is kell mást tenni, mint az idén is gyengélkedő Lions csapatát megverni otthoni környezetben, ahol bár szurkolók nem lesznek, de legalább szép lila lesz a lelátó.

Korábban írtuk, hogy Stafford esetleg lemarad a meccsről, nos ez úgy tűnik nem lesz így, mert negatív koronavírus tesztet produkált, így ott lehet a Lions-ban. Stafford az elkülönítésének köszönhetően nem tudott edzeni a héten, ez is a javunkra hajthatja a vizet. Nem lesz viszont ott a legjobb elkapójuk Kenny Golladay, aki csípősérülés miatt nem játszhat, de ugyancsak hiányozni fog vendég oldalról Dahl, Walker és Angew is, akik sorrendben hát, láb és bordasérülés miatt hagyják ki a meccset.

És ha már sérültek, akkor abból nálunk is akad bőven. Kezdésnek mindjárt itt van három CB. Cameron Dantzler nyaki sérülés és agyrázkódás, Holton Hill lábsérülés, míg Mark Fields mellizom sérülés miatt nem lesz ott. A szintén CB Harrison Hand játéka pedig kérdéses.

Na de nézzük a meccset. Míg mi a Packers elleni sikerrel a hátunk mögött érkezünk vasárnap, addig a Lions egy sima Colts elleni zakóval jön. A két csapat igen kiegyenlített szezont nyújt mármint egymáshoz képest. Szinte azonos pontot szereznek és szinte azonos pontot kapnak a meccsen az ellenféltől. Az összyardokat tekintve is szinte azonos, mindössze 7 yarddal jobb a Vikings. A Lions passzjátékból, míg mi érthető módon a futásból vagyunk erősebbek, ebből termeljük a yardokat és a pontokat. Kapott yardokat tekintve viszont rosszabbul állunk soros ellenfelünknél és inkább a passz elleni védekezésünk a gyenge, a Lions-hoz képest.

Statisztikák az elmúlt öt mérkőzésről

Az 1961-es szezon óta 117-szer (76-39-2-es mérleg) találkoztunk a Lions-al, hazai pályán 58 mérkőzésből 41-16-1-es mérleget értünk el a csoportrivális ellen. Az elmúlt öt hazai mérkőzésből háromszor tudtuk legyőzni a Lions-t.

A Lions elleni elmúlt öt hazai mérkőzésen nagyon kevés pont szerzett a két csapat, átlagban mérkőzésenként 32.2 pontot született. Mint szinte minden csapat ellen, a földön egyértelműen jobban voltunk, mind az öt mérkőzésen szereztünk legalább egy futott TD-t (összesen hatot), még a Lions csupán egy hatpontost futott. Mivel a Lions évek óta a liga egyik legrosszabbul futó csapata, ezért Stafford rengeteget passzolt (meccsenként 39.2 passzkísérlet), de nem túl hatásosan, hiszen a passzainak csupán 63%-a ért célba, meccsenként 223.6 yardot és egy TD-t szerezve. A levegőben a mi statisztikánk visszafogottabb, de legalább az irányítóink pontosabbak voltak. Az elmúlt öt mérkőzésen Staffordnak nagyon nem volt könnyű élete, hiszen összesen 23-szor sikerült zsákoljuk (átlagban 4.6-szor), még a Lions átlagban “csak” 1.4-szer sackelte az irányítóinkat. Első-, harmadik- és negyedik kísérletek terén nincs szembetűnő különbség, viszont mindkét csapat meccsenként legalább egyszer eladja a labdát, amire a mai mérkőzésen is jó esély van.

Az elmúlt öt hazai mérkőzésen a Lions ellen Kirk Cousins kétszer, még Teddy Bridgewater egyszer vezette győzelemre a csapatot, a két elvesztett mérkőzésen pedig Case Keenum és Sam Bradford irányítottak. Kirk kapitány két mérkőzésen 42 sikeres passzból (52 passzkísérletből, 80.0%) 406 yardot, 2 TD-t és 1 INT-t szerzett (102.6 passer rating). A földön Cook három mérkőzésen 42 futásból 217 yardot (5.3 Y/R) és két TD-t ért el, még a levegőben Rudolph öt mérkőzésen 12 elkapsából 104 yardot (8.7 Y/C) és 2 TD-t, Thielen három mérkőzésen 13 elkapásból 149 yardot (11.5 Y/C) és 1 TD-t, Irv Smith Jr. pedig a legutóbbi mérkőzésen 3 elkapásból 21 yardot tett be a közösbe.

Statisztikák az idei szezonból

Ha bármit is szeretnénk az idei szezontól, akkor a mai mérkőzést meg kell nyerni! A Lions 3-4-el áll, mi pedig 2-5-el, így egy győzelem esetén – jobb csoporton belüli mérlegünknek hála – megelőzhetjük a detroitiakat. Ha a két csapat idei statisztikáira nézünk, akkor szépen kirajzolódik a mai mérkőzés forgatókönyve is: fussuk szét a Lions-t, hiszen Cookék meccsenként 144 yardot rohangálnak össze, még a Lions meccsenként 130 yardot enged a földön (23. hely). A Lions részéről pedig a levegőben lehet a győzelem kulcsa, hiszen Stafford 253 yardot passzol meccsenként, az amúgy is sérülésekkel küzdő védelmünk pedig átlagban 287.3 yardot enged (3. legrosszabb). A mérkőzés másik kulcsa pedig a turnoverek száma lehet: Stafford eddig csak 5 INT-t dobott és a csapat is csak egy fumble-t vesztett el, mi pedig dupla annyi labdát adunk az ellenfélnek (10 INT és 2 elvesztett fumble).

A lehetőség és a körülmények adottak ahhoz, hogy ismét győzzünk és matematikailag még életben tartsuk a rájátszásban való részvételi esélyeinket, még ha abból nem sok van. Jelenleg két oldal elemzése szerint ez a szám a 8,3% és a 13% között van. Ez ugyebár nemsok. De most egyelőre verjük meg a csoportrivális Lions-t, amivel előznénk is őket az NFC északi csoportjában. A meccs magyar idő szerint ma 19 órakor kezdődik.

One thought on “Felvezető 9. hét: LIONS v VIKINGS

 1. Sziasztok Vikings szurkolók!

  ~3 hete írtam egy hozzászólást a csapatunk eddigi teljesítményéről és a jövőről, próbáltam kicsit optimistábban nyilatkozni.

  Aztán jött az Atlanta meccs, ami egy újabb nagy csalódást volt, sok esélyünk itt sem volt a győzelemre (Cousins borzalmas volt, a védelem pedig a mostanában szokásos, így nem tudta kompenzálni a gyenge támadójátékot).
  Green Bay-ben viszont megtörtént a ‘csoda’, amivel az előre tervezett vereséget győzelemre cseréltük.
  Ha a két meccset nézzük, az 1-1-es mérleg rendben van.

  A következő 5 meccsünk a következő:
  Lions(o), Bears(i), Cowboys(o), Panthers(o), Jaguars(o)

  Ti el tudjátok képzelni, hogy ezeket a csapatokat nem verjük meg?
  Gondolom el :-)
  Én viszont nem.

  Mi kell ahhoz, hogy győzzünk ezeken a meccseken?
  • Kiegyensúlyozott, jó teljesítmény a támadósortól (menjen a futójáték mellett a passzjáték is, 30+ pont meccsenként, ehhez minden adott, és szerencsére a támadófal is kezd magára találni),
  • ‘Outcoaching’, tehát az edzőink adják hozzá azt a pluszt, amivel a meccseket meg tudjuk nyerni, az ellenfél fölé tudunk kerekedni, működjön a gameplan, stb.,
  • Javuló, fejlődő védelem (a fenti csapatok ellen jó lenne megmutatni ezt),
  • COVID mentes maradjon a csapat, mert ez is egy nagyon erős faktor lesz a következő hetekben.

  Ha minden jól megy, akkor december közepén már egy 7-5-el álló, önbizalomtól duzzadó Vikings megy rangadót játszani Tampa-ba! Tudom, hogy ez álomszerűnek tűnik, de igenis van realitása.

  De ehhez ma este, első lépésként, verjük meg a Lions-t!

  Go Vikings!

  Kedvelés

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.