Greg Coleman-t, a Vikings korábbi punterét beválasztották a Black College Football Hall of Fame-be

Coleman, aki sok éven keresztül volt a Minnesota Vikings puntere és, aki jelenleg is csapatnál dolgozik, mint rádiós személyiség, most különleges megtiszteltetésben részesült.

Amikor 1972-ben Coleman befejezte középiskolai tanulmányait a Jacksonville-i Raines Gimnáziumban, akkor elmondta, hogy Florida-ban akar maradni, hogy egy meghatározó egyetem folytathassa tanulmányait és ott focizhasson.

Szerencsétlenségére minden ajtó bezáródott előtte. Coleman elmondta, hogy akkor még nem volt ilyen lehetőség a fekete punterek és kickerek számára, mint most.

“Volt egy edzőm, aki azt mondta nekem, hogy: Hé, Greg még csak most sikerült elfogadtatni az öregdiákjainkkal, hogy fekete irányítója van a csapatnak. Nem hiszem, hogy fekete kicker-ünknek kellene lennie.”

Coleman nem nevezte meg az iskolát, ahol ezt mondták neki, de sok hasonló választ kapott más neves déli egyetemtől és főiskolától. Aztán volt egy Tallahassee-i főiskola a Florida A&M, akik egy történelmileg fekete főiskola volt, ők meghallgatták Coleman-t.

“Azt mondták, hogy hé, ha eljössz a FAMU-ra, akkor rúghatsz, puntolhatsz vagy akár futhatsz is és ha osztályba is jársz, akkor leérettségizhetsz. Én csak annyit mondtam: Hol írhatok alá?”

Coleman végül All-American punter lett egyetemi évei alatt, valamint 12 szezonig volt az NFL-ben punter, amiből tizet a Vikings mezében húzott le, és most csütörtökön pedig nevezték a Black College Hírességek Csarnokába. A beiktatási ceremóniát jövőre, Atlaantában rendezik meg.

“Ez egy hatalmas megtiszteltetés” – mondta el a Vikings veterán rádiósa. 

Coleman visszaemlékezett a középiskolai éveire, ahol rettentő megpróbáltatásokon ment keresztül.

Elmondta, hogy az apja, Maxie volt az első fekete eladó, aki a Jacksonville belvárosában található J.C. Penney-ben kapott állást a 60-as évek közepén.

Ugyanekkor ő, mármint Greg és testvére, aki apja után szintén Maxie-nak neveztek el volt az első 12 fekete diák egyike, akik az akkor teljesen fehérek tanulta Ribault Gimnáziumba jártak. Elmondta, hogy őket, mármint a 12 fekete srácot rendszeresen az N betűs szóval illették, lelkileg és fizikailag is bántalmazták őket, nap mint nap.

Coleman végül sikeresen leérettségizett és továbbment a Florida A&M-re, ahol nem csak a football csapatban játszott, de az országos hetedik legjobb időt érte el 120 yardos gátfutásban is.

Greg Coleman-t végül a Cincinnati Bengals draftolta az 1976-os NFL DRAFT 14. körében, de végül nem került be a csapatba. 1977-ben végül Cleveland-be került, de egy szezon után elküldték.

Ekkor került képbe a Minnesota Vikings-nál és szerződtették őt 1978-ban. Olyannyira jó teljesítményt nyújtott, hogy 10 szezonon keresztül volt a csapat játékosa, végül csak 1987-ben ment el a Washington Redskins-hez, ahol egy szezont töltött még el, mielőtt visszavonult.

Mind a mai napig a csapat legeredményesebb puntere a maga 29 391 yardjával, ami valószínű még jó sokáig fennmarad, tekintve a mai trendeket, ahol 2-3 évente puntert cserélnek a csapatok. Utoljára Chris Kluwe volt nálunk huzamosabb ideig, mint punter, de ő csak 7 szezont játszott itt és “csak” 27 683 yardot ért el.

Coleman tehát bekerült a Fekete Egyetemisták Hírességek Csarnokába, ahol csatlakozik olyan nevekhez, mint Jerry Rice, Walter Payton, Deacon Jones vagy épp Michael Strahan.

felhasznált irodalom: twincities.com riportja Greg Coleman-el
fotó: famunews.com

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.