Felvezető 11. hét: COWBOYS v VIKINGS

Nem pihenhettünk, illetve készülhettünk sokat, máris itt a következő megmérettetés, a Dallas együttesét fogadjuk hazai pályán a 11. játékhéten.

Újra esélyesként megyünk ki a zöld gyepre, hogy soros ellenfelünket, a Dallas Cowboys együttesét is legyőzve törjük felfelé és menjünk a rájátszás lehetőségének irányába.

Sorozatban három mérkőzést, ráadásul csoportmérkőzést nyert a Vikings, amit a szezon eleji formát látva óriási meglepetés, de a pihenőhét ezek szerint tényleg jót tett a játékosoknak, Kyle Rudolph nem csak a levegőbe beszélt.

A Cowboys négy, zsinórban elszenvedett vereséggel érkezik meg Minneapolis-ba és itt sem esélyesek. Habár ők a pihenőhetüket töltötték, tehát jócskán többet készülhettek erre a meccsre, mint mi, de nem állnak úgy, hogy esetleg labdába rúghassanak. Dak Prescott súlyos sérülése után csereirányítójukat Andy Dalton-t is elvesztették pár meccsre. Ám most Dalton visszatérhet, aki felépült sérüléséből és kezdőként szerepelt ellenünk az ex-Bengals QB.

Ahol megnyerhetjük ezt a meccset, az a futás lesz. Na persze melyik mostani meccsnek nem így megyünk neki. Cook nagyot mehet a Cowboys ellen, akiknek a védelme a ligában csak az állambeli társuknál, a Houston-énál jobb.

Már most olvasható olyan, hogy Cook a Cowboys ellen rámehet a 300+ futott yard-ra, ami franchise és természetesen NFL rekord is lenne. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükségre lesz segítségre, ami viszont kicsit hiányos lesz. Bokasérülés miatt nem lesz ott ugyanis Ezra Cleveland, akinek a játszatásával jelentősen javult a támadófal. Ráadásul CJ Ham, aki gyakran töri az utat Cook előtt bár egészséges, de csak akkor játszhat, ha aktiválják őt a COVID listáról, jelenleg ugyanis rajta van. És miközben írtam ezt a felvezetőt, jött is a hír, hogy Ham aktiválva lett, ott lesz a Cowboys elleni meccsen. Így tárgytalan az előbb leírt Ham hiányára irányuló aggodalom.

Megszorongatható a Cowboys védelme passzok terén is, akik e téren is rosszul állnak idén. Nagy előrehaladást viszont itt ne várjunk magunktól, mert Cousins pont annyit ad magából, amennyi a minimális sikerhez kell, se többet, se kevesebbet. Persze így leveszik róla a nyomást és jobban is tud összpontosítani. Kevesebb a rontási lehetőség, jobb az életkedv.

Ne feledjük azonban, hogy a másik oldalon is van jó játékos, Zeke Elliott személyében, aki húzhatja a Cowboys-t magával. Ráadásul a védelmünk akármennyire is összeszedettebben k tűnik a bye week óta, tudnak ők is meglepőt húzni.

Statisztikák az elmúlt öt mérkőzésről

Az 1961-es szezon óta 31-szer (16-15-ös mérleg) találkoztunk a Cowboys-al, Minneapolisban 17 mérkőzésből 7-10-es mérleget értünk el Amerika csapata ellen. Az elmúlt öt hazai mérkőzésből négyszer is nyerni tudtunk, ebből kétszer a playoffban (1999 Wild Card és 2009 Divisional Round).

Az elmúlt öt hazai mérkőzésen átlagban 27 pontot szereztünk a Cowboys ellen. A földön több yardot futottunk a dallasiaknál, viszont csupán egy TD-t szereztünk. Az ellenfél szokásos passz dominanciája itt is jelen van, a Cowboys több passzkísérletből, több yardot ért el a levegőben. Eredményességben viszont sokkal jobbak voltunk, hiszen 14 TD mellett 0 INT szereztek az irányítóink, a Cowboys pedig 5 TD mellett 4 INT hozott össze. Mindkét csapat irányítói sokat feküdtek a földön (14 sack vs 11 sack), amire a mai mérkőzésen is számíthatunk. Az elmúlt öt mérkőzésen szerzett négy győzelem egyik kulcsa az volt, hogy vigyáztunk a labdára: csupán kétszer adtuk el a labdát, a Cowboys 12 labdavesztésével szemben.

Az elmúlt öt Cowboys elleni hazai mérkőzésen olyan irányítók nyertek, mint Jeff George, Daunte Culpepper és kétszer Brett Favre, az egyetlen elvesztett mérkőzésen pedig Sam Bradford irányított. A keretben lévő játékosok közül, csak Adam Thielen (7 elkapás, 86 yard) és Kyle Rudolph (6 elkapás, 45 yard) játszott a 2016-os mérkőzésen.

Statisztikák az idei szezonból

Már fordulók óta mondjuk: ha bármit is szeretnénk az idei szezontól, akkor a mai mérkőzést meg kell nyerni! A mérkőzés papíron könnyűnek ígérkezik, viszont annak ellenére, hogy a Cowboys 2-7-es mérleggel áll, nem szabad lenézni Amerika csapatát. Egy ma esti győzelemmel – és azzal, hogy a Bears bye weeken van – a csoport második helyére jöhetünk fel.

A Cowboys ide statisztikája kissé csalóka, mert Dak Prescott ötödik fordulós sérülése óta, olyan játékosok irányították a cowboyokat, mint Andy Dalton, Ben DiNucci vagy Garrett Gilbert. Hiába van ott Ezekiel Elliott a Cowboyban, Cooknak hála a földön sokkal jobbak vagyunk. Cooknak egyébként nagy napja lehet, hiszen a Cowboys meccsenként 157 yardot enged a földön (31. legrosszabb). A gyenge védelem miatt a Cowboys sokat volt hátrányban, így érthető hogy rengeteget passzoltak, viszont a 63.6%-os passzpontosságuk a liga alsó harmadába tartozik (25.) A Boys támadófalának gyengeségét a 26 elszenvedett sack is jól mutatja. A mérkőzés kulcsa a Red Zone lehet, ha el tudunk jutni oda, akkor nyert meccsünk van, hiszen a harmadik legjobbak vagyunk a Red Zone kihasználásában (22/29, 75.9%), még a Cowboys védelme a 21. legrosszabb a Red Zone-ban (22/33, 66.7%). A mérkőzés másik kulcsa a labda megőrzése lehet, a Cowboys meccsenként 2.2-szer adja el a labdát (8 INT mellett, 12 elvesztett fumble!!!), még mi 1.6-szor adjuk oda az ellenfélnek a disznóbőrt (11 INT és 3 elvesztett fumble). Elméletben három dolgunk van, futtassuk Cook-ot, érjünk el a Red Zone-ba és szerezzünk labdát, ha ez sikerül, akkor nyerünk! SKOL!

Két lehetőség van a mai meccsre. Vagy nagyon nyerünk és egyértelműen látszani fog a dominanciánk a Cowboys ellen, vagy pedig nagyon szoros lesz a meccs megjósolhatatlan győztessel. A találkozó magyar idő szerint 22:25-kor kezdődik.

One thought on “Felvezető 11. hét: COWBOYS v VIKINGS

 1. Sziasztok!

  A Bears meccsbeharangozó sajnos a szokásosnál később került ki, így már nem volt lehetőségem a hozzászólásra.

  Egyébként azt akartam kiemelni a meccs előtt, hogy ez lesz az igazi megmérettetés a láthatóan szintet lépett támadófalunk számára és bízom benne, hogy jól fognak teljesíteni a Bears ‘front7’ ellen, ami egyben azt is jelenti, hogy Cook-nak is legalább közepesen jól fog menni a játék, a passz – futás pedig egyensúlyban lesz.

  Ezt vártam, de nem így történt. A Bears védőfal – ahogy szinte minden más csapat ellen is – tudott dominálni, tulajdonképpen Akiem Hicks sérülése kellett ahhoz a második félidőben, hogy Cook tudjon komolyabb yard-okat szerezni. Ebből is látszik, ezt korábban is megírtam már, hogy habár Dalvin zseniális játékos, megfelelő szintű támadófal nélkül, egyedül képtelen jól játszani (erre egy RB sem képes, esetleg AP anno, a legjobb éveiben…).
  És akár tetszik, akár nem, ezt a meccset Cousins nyerte most meg, méghozzá alig közepes támadófal mellett (Bradbury kivételével, aki most elit szinten játszott), az elkapói olykor zseniálisak voltak, máskor viszont nagy hibákat vétettek (Thielen, Rudolph).

  Apropó, Cousins.
  Lehetőség szerint végre nézzük objektíven a teljesítményét, és ne az eleve utáljuk felállásból induljunk ki (ha hibázik, akkor a sárba tiporjuk – egyébként más is ugyanúgy hibázik, a legjobbak is -, ha meg jól teljesít, akkor az nem számít, az az alap).
  Az egész szezont nézve a PFF-nél a 8. legjobb QB, az utóbbi 3 meccsen pedig TOP3 teljesítményt nyújt több mutató szerint is. Természetesen én is szeretném, ha a Vikings-nek minden évben konzisztens, TOP3-as irányítója lenne, de mind a 32 csapat ezt akarja, viszont ez csak keveseknek adatik meg, főleg nem 5-10-15 évig egyfolytában (kivéve talán a Pats és Packers). Viszont jó hír, hogy nem csak így lehet SB-t nyerni, vagy oda eljutni. A Vikings vezetősége 10 éve nem képes felfogni (vagy végrehajtani), hogy egy átlag feletti támadófal nélkül nem lehet a végső célt elérni. De talán most már alakul valami, igazából két jó guard hiányzik még a ‘boldogsághoz’, ezzel akár a legjobb offense-ünk is lehetne a ligában (vicc nélkül).
  Jelen pillanatban ki kell mondani, hogy Cousins egy jó irányító – nem csak egy ‘game manager’ -, ha valamennyire meg tudja védeni a fal. Remélem ezt ma is bizonyítani fogja…ha nem, akkor csalódott leszek, mert megint a ‘károgóknak’ ad új impulzusokat. :-)

  Pár mondat a Cowboys meccsről.
  Ha megnézzük az eddigi 4 győzelmünket, egyik sem volt olyan, hogy ne kellett volna izgulnunk a meccs vége felé. Jó lenne végre egy olyan találkozó, amelyen végig vezetve, nagy arányú győzelmet aratunk, főleg, hogy főműsoridős meccsről van szó (bár az USA 2/3 része a Packers vereségét fogja nézni, nem a mi győzelmünket ‘amerika csapata’ ellen…).
  A probléma viszont ‘csak’ annyi, hogy a Cowboys a játékosállomány alapján nem olyan rossz csapat, mint amilyennek a mutatott játék és a mérlege alapján látszik. Remélem nem ellenünk hozzák ki magukból a maximumot.

  Mi szükséges a győzelemhez (szerintem)?
  • 30+ pontot kell szerezni (ezzel a támadósorral a Dallas védelme ellen kötelező ezt hozni), egyensúlyba kell hozni a futó és passzjátékot, kell a jó ‘gameplan’, az ötletes játékhívások, nem kell ‘szétfuttatni’ Cook-ot, mert ha lesérül, akkor tényleg kezdhetjük nézni a jövő évi mock draft-okat,
  • Nyomást kell helyezni Daltonra, sérült volt, COVID listára került, nincs játékban hetek óta. Nem rossz játékos, de össze lehet zavarni, ha nem hagyunk neki elég időt gondolkodni (védőfal rotáció folyamatosan, blitz-ek, sok kikényszerített, hosszabb harmadik kísérletek).
  • A fentiekhez ismét nagyon kell, hogy Kubiak és Zimmer jól meccseljen, felülmúlják McCarthy-ékat…

  Go Viks!

  Kedvelés

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.