Felvezető 15. játékhét: BEARS v VIKINGS

Nagyon fontos meccs előtt áll a csapat, most eldől hogy tovább küzdhetünk a rájátszásért vagy idén végleg lemondhatunk róla.

Idén utoljára lépünk pályára hazai környezetben, az utolsó két hétben végig idegenben kell teljesíteni.

Ellenfelünk a Bears lesz, akiket egyszer már, ha nem is sok ponttal, de sikerült lelépni idén, az a meccs 19-13-as Vikings sikerrel ért véget a Soldier Field-en.

A Bears a kiváló kezdés után – amit igazából senki nem értett, hogy miként jött össze – sorozatban hat meccsen szenvedett kisebb-nagyobb vereséget. A múlt héten viszont megszakították ezt a rossz sorozatot és nagyon nagy arányban legyőzték a Texans együttesét.

Eközben mi sok szerencsétlen eseménynek is köszönhetően vereséggel távoztunk Tampa-ból.

Akár csak az egy héttel ezelőtti állapothoz hasonlóan most sem lesz Eric Kendrick, így a védelmünk meghatározó játékosát ismét pótolni kell. Ez olykor-olykor igen nehéz feladat a többieknek, de vannak jó beugró embereink. Idén Anthony Harris sincs éppen a helyzet magaslatán, nagyon sokat romlott a teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, így már nem is annyira vonzó játékos a kérők között.

A passzokra így nagyon oda kell figyelnünk, mert bár a vendégek bőven küzdenek irányító problémákkal legalábbis nem tudják eldönteni, hogy kit játszhassanak. A múltheti Trubisky teljesítmény nem is volt vészes és könnyen megéghetünk, ha megint kifog egy jó napot, ugyanis Mitch fog kezdeni ellenünk most vasárnap.

Nálunk támadó oldalon megint nem lesz ott Kyle Rudolph, akinek még mindig a lábsérülése akadályozza, hogy játszhasson vagy éppen edzésen vegyen részt. Legutóbb a visszatérő Irv Smith Jr. és Tyler Conklin is több paszt kapott a megszokottnál, Smith Jr. még egy TD-vel is kozmetikázta a Bucs elleni meccset.

Unalmas már leírni, de még mindig a futás, ami a mi erősségünk és a Bears kiváló ellenfél lehet ebből a szempontból. Legutóbbi találkozásunkkor még a jobb védelmek közé tartozott az övék, de azóta sok víz lefolyt a Mississippi-n. Cook a 10 játékhéten nem tudott TD-t futni ellenük és még a 100 yard sem jött össze, ez most mindenképp meg kell hogy legyen, szerintem ezzel itt nem is lesz gond.

Van elég jó elkapónk, az újonc Jefferson, aki nem csak az újoncok között, de a ligában is az egyik legjobb WR, de ne felejtkezzünk el Thielen-ről sem, aki idén is szerzett TD-ből már egy tucatot.

Statisztikák az elmúlt öt mérkőzésről

Az 1961-es szezon óta 119-szer (61-56-2-es mérleg) találkoztunk a Bears-el, Minnesotában 60 mérkőzésből 37-23-as mérleget értünk el a csoportrivális ellen. Az elmúlt öt hazai mérkőzésből háromszor is nyerni tudtunk.

A Bears elleni elmúlt öt hazai mérkőzésen átlagban majdnem tíz ponttal többet szereztünk a Maciknál. A futás nagyon kiegyenlített volt, mindkét csapat 125+ yardot átlagolt. A levegőben mindkét csapat átlagban pontosan 185.6-ot szerzett, viszont a Bears ezt sokkal több próbálkozásból érte el. Az irányítóink meccsenként 1.8 TD-t passzoltak (9 TD) és csupán 0.6-szor (3 INT) adták el a labdát. Érdekesség, hogy az elmúlt három mérkőzésen a Bears irányítói se TD-t, se INT-t nem dobtak. Az elmúlt öt mérkőzésen csupán négyszer adtuk el a labdát, a Bears pedig nyolcszor, ez lehet a mai mérkőzés kulcsa is, bár a srácaink idén nagyon nem tudnak vigyázni a labdára.

Az elmúlt öt Bears elleni hazai mérkőzésen Teddy Bridgewater (2015), Sam Bradford (2016) és Case Keenum (2017) is legyőzte a csoportriválist, viszont Kirk Cousins (2018) és Sean Mannion (2019) vesztesen hagyták el a pályát.

A keretben lévő játékosok közül, Kirk kapitány egy mérkőzésen 20 sikeres passzból (33 passzkísérletből, 79.4%) 132 yardot és 1 TD-t szerzett (79.4-es passer rating). Dalvin Cook szintén egy mérkőzésen játszott, ezen pedig 11 futásból 39 yardot és 4 elkapásból 21 yardot szerzett. A levegőben Rudolph 4 mérkőzésen 18 elkapásból 160 yardot és 1 TD-t, Thielen szintén 4 mérkőzésen 10 elkapásból 106 yardot szerzett. A másodéves tight end, Irv Smith Jr. – a tavalyi tét nélküli mérkőzésen – egy elkapásból 11 yardot szorgoskodott össze.

Statisztikák az idei szezonból

Lássuk be, az idei szezon elment… bár minimális esélyünk még maradt a rájátszásra, de túl sok reményt ne fűzzünk hozzá, viszont ha ezt a minimális esélyt meg akarjuk tartani, akkor ma mindenképpen nyernünk kell. A futásnak elvileg működnie kellene, hiszen a Bears futás elleni védelme a középmezőnyhöz tartozik (115.5 Y/G, 16.), ahogy a passz elleni védekezésük is (232.0 Y/G, 15.), bár az idei szezonunk nem feltétlenül a passzjátékról szólt, de ha kell, akkor a Cousins-Thielen-Jefferson trió akcióba tud lépni. Minkét csapat támadófala a liga alsó harmadához tartozik, ez pedig a sackek számában is látszik. Ha idén nálunk valami működik, akkor az a Red Zone hatékonyság, még mindig 70% felett használjuk ki az ellenfél 20 yardosán belüli szituációkat, erre pedig ma is nagy szükség lesz. Mondanánk, hogy vigyázzunk a labdára, de láttuk az idei mérkőzéseket és tudjuk hogy ez nem igazán megy a csapatnak, bár a csoportrivális is előszeretettel ajándékoz labdákat az ellenfeleknek. A Bears az elmúlt három mérkőzésen 30 pont felett átlagolt, igaz hogy pocsék védelmek ellen játszottak, de a miénk sem túl veretes… Tehát hogy megmaradjon a minimális esélyünk a rájátszásra a mai mérkőzést kötelezően meg kell nyernünk, amire – ha a statisztikákra nézünk – minden esélyünk megvan! SKOL!

Lényeg a futás sikeressége, a passzok pontossága és, hogy a védelmünk tudjon nyomsát gyakorolni a Bears irányítójára, akit már a meccs elején jó lenne megtörni. Itt tehát el fog dőlni, hogy merre tovább, hogy izgulhatunk-e még karácsony este is vagy már hétfőtől a következő idényre készülhetünk. A találkozó vasárnap magyar idő szerint 19 órakor kezdődik.

One thought on “Felvezető 15. játékhét: BEARS v VIKINGS

 1. Sziasztok Vikings szurkolók!

  Nagyon sajnálhatjuk a Tampa elleni meccset, meglehetett volna a győzelem, de amellett, hogy nem volt teljesen fair a bíráskodás, Bailey történelmi töketlenkedése teljesen tönkretette a csapat játékának a ritmusát (ezt nem lehet abban a 10 pontban kifejezni, amit a pályán hagyott, ez annál sokkal nagyobb mértékű volt…), ami egyenes út volt a vereséghez.

  Sebaj, egy ilyen vereség után azt szokták mondani (csak kérdés, hogy meddig :-) ), hogy a következő ellenfél nagyon bele fog futni a ‘késbe’. Ez az év eddig nem arról szólt, hogy amikor győztünk, akkor az teljesen izgalommentes volt, domináltunk volna egész meccsen, az ellenfél hibát-hibára halmoz, amit a Vikings könyörtelenül ki is használ.

  Jöjjön el most ez a meccs, mutassa meg a csapat, hogy versenyben tud lenni a playoff-ért, üssük ki a Bears-t ma!

  Most kivételesen nem írok listát arról, hogy mi lesz a legfontosabb, hogy megszerezzük a győzelmet, csak ismételném magam újra és újra (egyébként Gergő a felvezetőben jól összefoglalta, egyetértek a leírtakkal, talán annyival egészíteném ki, hogy valahogy a támadófalnak fel kellene tudnia venni a versenyt a Bears védőfallal, hogy a playmaker-eink villogni tudjanak…).

  Go Vikings!

  Kedvelés

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.