Mennyit érhet egy Lions elleni vereség?

Az alapszakasz utolsó fordulójában a Detroit Lions ellen játszunk a Ford Field-en és bár úgy tűnik, hogy számunkra nincs tétje a mérkőzésnek, de a végeredmény befolyásolhatja a jövő évi draftpozíciónkat.

Még az elején fontos megjegyezni, hogy a draftsorrend kialakításánál, amennyiben két csapat egyforma mérleggel rendelkezik, úgy az első kritérium a Strength of Schedule.

A SoS-t úgy számolják ki, hogy összeadják annak a tizenhárom csapatnak a mérlegét, akivel a vizsgált csapat az adott szezonban játszott. Mivel minden csapat a csoportriválisokkal kétszer játszik, így azok mérlegét is kétszer számolják. A mi esetünkben ez a tizenhárom csapat: a Bears, a Lions, a Packers, a Falcons, a Panthers, a Saints, a Buccaneers, a Colts, a Texans, a Jaguars, a Titans, a Seahawks és a Cowboys. Ezen csapatok idei mérlege (az utolsó forduló előtt) 122-118, tehát a mi SoS mérlegünk 0.508. Amennyiben két csapat egyforma mérleggel fejezi be a szezont, úgy előbb a SoS-t nézik meg, és amelyik csapat rendelkezik kisebb SoS-el, az draftolhat kedvezőbb pozícióból.

Az utolsó forduló előtt a 13. draftcetli birtokosai vagyunk (lenti kép), de hét olyan mérkőzést is játszanak vasárnap, ami ezt a pozíciót befolyásolhatja. A négy győzelemmel rendelkező csapatokat nem előzhetjük meg, így a Texans, Falcons, Bengals, Eagles kvartett mérkőzései nem érdekelnek minket. A legalább nyolc győzelemmel álló csapatok pedig nem előzhetnek meg minket, így se a Cardinals, de a Bears meccsét nem kell hogy figyelelmmel kövessük. Tehát maradt tíz olyan csapat, akiknek a mérkőzése befolyásolhatja a jövő évi draftpozíciónkat. Négy olyan csapat van, aki jelenleg 5-10-es mérleggel áll: Lions, Giants, Panthers, Broncos, további öt csapatnak – ahogy nekünk is – 6-9-es mérlege van: Cowboys, Redskins, Chargers, Patriots, 49ers és ott van még a Raiders 7-8-as mérleggel. De ez a tíz csapat valójában csak kilenc.

Infó: A Cowboys-Redskins párosból az egyik (negatív mérleggel) meg fogja nyerni az NFC East-et, így nekünk csak az egyik csapattal kell számolni a drafton.

fotó: tankathon.com

A tíz csapatból csupán négynek (valójában ötnek) van jobb SoS mérlege mint nekünk, így egyforma mérleg esetén a Lions (0.504), a Giants (0.506), a Cowboys (0.465) vagy a Redskins (0.465) és a Chargers (0.490) előttünk fog draftolni. De újra meg kell jegyezzük, hogy az utolsó forduló még változtathat ezeken és mivel a Lions, Giants, Chargers trió nagyon közel áll hozzánk, így akár eléjük is kerülhetünk. Na de lássuk hogy alakulhat a jövő évi draftpozíciónk.

Hét olyan mérkőzést rendeznek vasárnap, melyek végkimenetele érdekel minket:

19:00 Detroit Lions – Minnesota Vikings
19:00 New England Patriots – New York Jets
19:00 New York Giants – Dallas Cowboys
22:25 Carolina Panthers – New Orleans Saints
22:25 Denver Broncos – Las Vegas Raiders
22:25 Kansas City Chiefs – Los Angeles Chargers
22:25 San Francisco 49ers – Seattle Seahawks

Ennek a hét mérkőzésnek 128 különböző végkimenetele lehet.

Legrosszabb forgatókönyv: 15. pick

Tizenhat olyan forgatókönyv lehetséges, ahol a lehető legrosszabb helyről draftolhatunk, ez pedig a 15. draftcetlik jelentené. Ahhoz hogy a jelenlegi 13. helyről két pozíciót is hátra csússzunk, mindenképpen meg kell verjük a Lions-t, de a Jets (vs Patriots) és a Seahawks (vs 49ers) győzelmére is “szükség” lenne. A másik négy mérkőzésen 8-8 forgatókönyvben nyerhet bármelyik fél, de ezek különböző kombinációja kell hogy megtörténjen a “tragédiához”.

Legjobb forgatókönyv: 9. pick

A 128 lehetőségből csupán 4 olyan forgatókönyv van, ahol a lehető legjobb helyről draftolhatnánk, ez pedig a 9. draftcetli. Ez a 3.13% nem túl biztató, ráadásul amellett hogy ki kell kapjunk a Lionstól, szükségünk lenne a Cowboys (vs Giants), a Panthers (vs Saints), a Broncos (vs Raiders) és a Chargers (vs Chiefs) győzelmére is. A Cowboys és a Broncos győzelme simán lehetséges, és bár az utolsó fordulót rendezik, de a Panthers és a Chargers győzelmében nem igazán tudunk bízni.

A legvalószínűbb forgatókönyv (Vegas szerint): 14. pick

Vegas szerint a mérkőzések favoritjai a következő csapatok: Vikings, Cowboys, Saints, Raiders, Chiefs, Patriots, Seahawks

Ha Vegasnak igaza lesz és minden favorit nyerni fog, akkor áprilisban a 14. helyről draftolhatunk. Viszont ha kikapunk a Lionstól, akkor két pozíciót is javíthatunk és a 12. pick birtokosai lehetünk.

A legsűrűbb forgatókönyv: 14. pick

  1. pick: 4 forgatókönyv (3.13%)
  2. pick: 16 forgatókönyv (12.50%)
  3. pick: 24 forgatókönyv (18.75%)
  4. pick: 16 forgatókönyv (12.50%)
  5. pick: 18 forgatókönyv (14.06%)
  6. pick: 34 forgatókönyv (26.56%)
  7. pick: 16 forgatókönyv (12.50%)

A legtöbb forgatókönyv szerint a 14. pick lesz a miénk. Ehhez mindenképpen nyernünk kell vasárnap a Lions ellen.

Na de mi a válasz a címben feltett kérdésre? Legjobb esetben 5 draft pozíció! Hiszen ha kikapunk a Lions-tól, akkor a legjobb forgatókönyv szerint jövőre a 9. helyről draftolhatunk, de a legrosszabb forgatókönyv szerint is maradunk a jelenlegi helyen, azaz a 13. pick tulajdonosai leszünk. De amennyiben győztesen hagyjuk el a Ford Field gyepét, úgy a legjobb esetben is csak a 13. helyről választhatunk játékost, legrosszabb esetben pedig a – két pozíciót veszítve – a 15. draftpozíció lenne a miénk.

Hogy mennyit számít öt draftpozíció Spielmanéknek, azt nem tudjuk, de elég valószínű, hogy a top10-ből választva jobb játékost hozhatunk a csapathoz, mint a 15. helyről. Arról nem beszélve, hogy több korai mock draftban, a top10-ben olyan irányítók kaptak helyet, mint Zach Wilson (BYU) és Trey Lance (North Dakota State), akiket Trevor Lawrence és Justin Fields után a draft legjobb irányítóinak tartanak. Vasárnap választ kapunk a címben feltett kérdésre! SKOL!

Íme mind a 128 forgatókönyv:

One thought on “Mennyit érhet egy Lions elleni vereség?

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.