A harmadik körben irányítót választott a Vikings, Kellen Mond a jövő?

Az tiszta sor volt, hogy a Vikings a támadófalat erősíti meg az első körben, bár merész találgatások akár irányító érkezését is jósolták.

Nos végül falember jött az első körben, de a várt irányító is megérkezett még ha csak a harmadikban is. Kellen Mond a Vikings első harmadik körös választása volt a Texas A&M-ről.

A pletykák azonnal megindultak ahogy elmúlt a Draft, hogy de mi bizony Justin Fields-et választottuk volna, ha még elérhető lett volna a 14. helyen. Lenne volna, sok a volna.

Végül nem így lett, hanem Kellen Mond-ra esett a választás, aki viszonylag jó irányítónak mondható.

A 21 éves Mond legutóbbi 4 évét a Texas A&M Aggies csapatánál töltötte és remek eredményeket ért el. Tavaly például, habár rövidített szezon volt 8-1-es alapszakasz után nagyarányú győzelmet értek el az Orange Bowl-on is.

Egyetemi évei alatt 46 meccsen lépett pályára, összesen 9 661 yardot passzolt és 71-27 TD/Interception ratio-val zárt.

A passzok mellett a futásai is említésre méltóak, összesen 1 609 yardot futott a négy év alatt és ebből 22 TD-t jegyzett.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a SEC konferencia története során Kellen Mond lett a harmadik olyan irányító, aki egyetemi évei alatt több, mint 9000 yardot passzolt és 1500 yardot futott. Ezt eddig csak két játékosnak sikerült. Az egyik Tim Tebow, aki épp most tért vissza az NFL-be és lett a Jaguars csapatának TE-je, a másik az a Cowboys irányítója, Dak Prescott.

Mond egyetemi karrierje újoncként nagy fordulatot vett, ugyanis ki lett mondva, hogy ő csak az akkori kezdő Nick Starkel cseréje lesz, de Starkel a szezon első meccsén megsérült, így Mond hamar reflektorfénybe került. És bár Starkel a szezonban még játszott, tudni lehetett, hogy Mond ideje jött el az Aggies-nál.

A második évében már elsőszámúként szerepelt és 3 107 yardot és 24 TD-t passzolt, 9 eladott labda mellett. Mindemellett volt majd 500 futott yardja és 7 TD-je.

A Vikings nyilvánvalóan tudja mit csinál, mikor a harmadik körben Mond mellett tette le a voksát. Kerestek egy olyan tartalék irányítót a csapathoz, akiben olyan fejlődési lehetőség van, hogy néhány év múlva potenciális kezdő irányító lehet, amennyiben a csapat úgy dönt, hogy Kirk Cousins-ról továbblép.

Mint kiderült Justin Fields-et is néztük, mint opciót. Mond és Fields mellett ugyanannyi támogató volt a stábban, de a Chicago eldöntötte ezt a dilemmát. A Fields pártiaknak is volt egy kis visszatartó tényezője, mert Fields hajlamos az epilepsziára.

Az elmondható, hogy Mond nem a magas irányítók közé sorolható, átlag alatti magassága, de nem annyira, hogy ez valamiféle gondot jelentsen. Ami viszont igazán mellette szól az a mobilitás. Szeret futni a labdával, de szerintem nem kell egyből QB futásokkal megtűzdelni a playbook-ot.

A legtöbben egyetértenek abban, hogy Mond gyorsan reagál és gyorsan tud szabadulni a labdától, de a karerősségével kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint kiváló karerősséggel bír, míg mások azt mondják, hogy a karerőssége csak a második osztályba sorolja az idei Draft class-ban.

Mint írtuk, tavaly 9-1-re hozta a szezont és az Orange Bowl-t is megnyerte. Egyetlen vereségük a későbbi Nemzeti Bajnok, az Alabama ellen volt. Mond egyébként mindhárom Bowl meccsét megnyerte az Aggies-el és az év elején a Szenior Bowl MVP-jévé is választották.

Legemlékezetesebb egyetemi meccse az talán a 2018-as LSU elleni volt. A College Football szerelmesei is biztosan emlékeznek arra a hét hosszabbításig tartó meccsre, amin a Mond vezette Aggies 74-72 arányban legyőzte a Joe Burrow vezette LSU-t.

Összességében Mond egyetemi statisztikái nem olyan lenyűgözően, mint Lawrence-é, Fields-é, Jones-é vagy Burrow-é, de nem elhanyagolható. Már annak a tudatában sem, hogy az Aggies elkapói, támadó falemberei és futói össze sem hasonlítható az Alabama, Ohio State, Clemson, LSU csapataiéval, ahol minden évben elit játékosokat “termelnek”. Éppen ezért ezt is figyelembe kell venni, akkor mikor véleményt mondunk játékosunkról.

Szerintem Mond a lehető legjobb választás volt, ha nekünk kellő irányítóról van szó. Cousins mellett lesz ideje betanulni, akár két idény is a rendelkezésére fog állni, hogy minden fogást elsajátítson és aztán akár hosszú időre megoldhatja az irányító gondunkat.

fotó: nesn.com

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.