8 év után távozik a Vikings vezetőedzője, már nem Mike Zimmer irányítja a csapatot

Szomorú pillanatok ezek a csapat, a szurkolók és persze a játékosok életében is, de sajnos ez egy olyan lépés, amit meg kell tenni a megújulás irányába.

Zimmer nem tudott megújulni, ezáltal a csapat sem, ez pedig megölte a játékunkat és a meccseinket is. Gyakran fújolták a szurkolók az edzőt ebben az idényben, én sem mindig rajongtam érte és egyes döntéseiért, nyilatkozataiért, de ilyenkor azért nem könnyű nekünk sem, mert mégiscsak 8 évig volt meghatározó része a csapatnak. 8 év, sok. Csak gondoljunk bele, hogy ezzel a sok évvel Mike Zimmer lett a csapatot harmadik legtöbb ideig irányító vezetőedző.

2014-ben mint a megváltót úgy vártuk, hogy rendet tegyen a csapatnál és a győzelmek útjára vezessen minket. Leslie Frazier után volt káosz bőven, de jött Zimmer és azt hittük sínen vagyunk.

Az első idényben meglehetősen félresiklottak a dolgok és negatív rekordos szezon után, csak a csoport harmadik helyén végeztünk, ami eléggé felháborította a szurkolókat.

Egy évvel később, már összekaptuk magunkat és a csoportot megnyerve masíroztunk a playoffban. Itt egy nem sok pontot hozó, de annál emlékezetesebb meccsen búcsúztunk a Seattle ellen a Wild Card körben.

A Vikings szereplése itt sormintát vett, ugyanis a páros számú években lemaradtunk a rájátszásról, rendszerint rossz idényt is hoztunk össze, míg a páratlan számú években ott voltunk a legjobbak között, de a döntőig nem sikerült eljutnunk.

2015-ben és 2017-ben sikerült a csoportgyőzelem is és ez talán elhitette velünk, hogy szép jövő előtt állunk, mint csapat.

Az utóbbi két évben, azonban csak negatív rekordot sikerült összehozni és igazából nem úgy tűnt, mint akik rájátszásba valók. Ez részben a játékosok hibája is volt, de az edzőké is.

Mike Zimmer még egy régi motoros, van egy bevett sémája és azt erőlteti, amíg csak tudja. Azt erőlteti, mikor már rég nem kéne, sajnos nem meccsek közben sem alkalmazkodott az ellenfél taktikájához, játékához, így az eredmények, a győzelmek elmaradása hűen tükrözte, hogy valami nem oké.

Nem mondhattuk, hogy irányító részről könnyű helyzetben volt Zimmer, mert itteni karrierje során 5 irányítóval kellett együtt dolgozni, így nem igazán mondhattunk, hogy állandóság van ezen a téren. Bridgewater, Cassel, Bradford, Keenum. Ők négyen voltak huzamosabb ideig Zimmer alatt kezdők. Persze ott volt még Ponder, Hill és most legutóbb Mannion is, de ők mindössze három meccsen helyettesítették az éppen aktuális kezdőt. 

2018-ban aztán nagy anyagi áldozatok árán megkapta Kirk Cousins-t és azt mondták, hogy na most aztán, most majd figyeljétek meg, irány a Super Bowl.

Indulásként kapásból lemaradtunk a rájátszásról. Négy év alatt összesen egyszer jutottunk túl az alapszakaszon úgy, hogy januárban is érdekeltek voltunk, ez nagyon kevés. Nagyon sok pénzt és draftcetlit áldoztunk játékosokra, akiket akartak, de mégsem tudtunk előrelépni.

Mindenki azt mondta, hogy Mike Zimmer defense guru, oké ezt nem is tagadjuk, a Bengals-nál jól keverte a lapokat. Itt évek alatt azért rendesen megkopott a tudománya, például idén az utolsó előtti volt a Vikings védelme a ligában, ez a legrosszabb, mióta a csapatot irányítja. Persze egy vezetőedző nem figyelhet csak egy egységre, mert akkor a többivel mi lesz. Megpróbálták ezt is, hiszen voltak évek, mikor a támadásokat teljesen rábízta a támadó koordinátorára és ő inkább a védelmet alakítgatta, természetesen a szokásos vezetőedzői tevékenységek mellett.

De, hogy ne csak letargikus legyen ez a poszt meg kell említeni, hogy Zimmer nem rossz edző, csak nem tud váltani. Ragaszkodik ahhoz, amit eltervezett, de ez a mai NFL-ben már nem elég.

2019-ben úgy volt, hogy a szezon végén megválnak tőle, de végül nem ez történt, sőt 2020-ban hároméves szerződéshosszabbítást kötöttek vele, ami most már tudjuk nem lesz kitöltve.

Mike Zimmer mindössze a 9. vezetőedzője volt a Minnesota Vikings együttesének és mint írtuk a harmadik legtöbb időt töltötte nálunk. 

Összesen az alapszakaszt és a rájátszást is beleszámolva 130 mérkőzésen irányította kedvenceinket.

Dennis Green és Bud Grant után ő dicsekedhet a legtöbb sikerrel a csapat történetében. 2014 óta a Vikings Zimmer munkássága alatt 72 mérkőzésen győztesként hagyta el a pályát ami az alapszakaszt illeti, a rövid playoff szerepléseinkben pedig két győzelemmel büszkélkedhet.

Voltunk fent, voltunk lent, de most szétválnak útjaink. 

A csapat új kihívásokat keres, Zimmer edzőnek, meg minden jót a továbbiakban, hiszen ha csak a védelemre kell koncentrálni, akkor még lehet pár jó éve a ligában a most 65 éves mesternek.

Minden jót és köszönjük az elmúlt 8 évet.

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.