Random Vikings #15 – FRAN TARKENTON

Jöjjön most egy olyan játékos, akit a mostani Minnesota Vikings szurkolók közül ugyan kevesen láthattak játszani, de garantáltan mindenki ismeri a nevét.

Irányító poszton folytatjuk, a Vikings legendájával, akinek bár volt 5 évnyi eltévelyedése, mi ezt megbocsátjuk, hiszen ő mégiscsak Fran TARKENTON.

1940 februárjában, a Virginia-i Richmond-ban látta meg a nepvilágot Francis Asbury Tarkenton, aki karrierje során számos elismerést besöpört, klubikon és természetesen Hall of Fame tag lett.

Már egyetemen is kitűnt az átlagból, irányításával a Georgia Bulldogs 1959-ben csúcsra ért a SEC-ben.

Profi karrierjét ő dönthette el hol kezdi, ugyanis az akkor NFL-ben szereplő újonc csapat a Minnesota Vikings a harmadik körben, míg a Boston Patriots az ötödik körben választotta ki. Fran végül a Vikings csapatához írt alá és ekkor még nem is tudta, hogy milyen nagyságokba fog itt emelkedni.

1961 szeptember 17-én a Chicago Bears ellen lépett pályára először a csapat színeiben, egyben a csapat első mérkőzésén is, ugyanis a Vikings ezzel a meccsel indult meg a hosszú úton. Bár a találkozót George Shaw mögött a padon kezdte meg, hamar világossá vált, hogy játszania kell és amint beáll a meccs gyönyörű fordulatot vett. Tarkenton kifogástalanul hozta le a meccset. Kiosztott 4 TD passzt és ezt megfejelte egy futott TD-vel is, így a Vikings könnyed, 37-13-as győzelmet aratott ellenfele ellen. 2002-ig ez volt az utolsó olyan alkalom, mikor újonnan a ligához csatlakozott csapat győzelemmel kezdje a történetét, 2002-ben a Houston Texans tudott még sikerrel rajtolni, aztán inkább más utat választottak.

Mint írtuk Tarkenton nem tartozott végig a Vikings kötelékébe, ugyanis 1966 és 1971 között a Nagy Almába szerződött, ahol 5 éven keresztül a New York Giants tagja volt. Persze ennek a manővernek ő csak elszenvedője volt, a Vikings három Draft cetlit és egy játékost kapott érte.

Tarkenton számai mondjuk úgy átlagosak voltak, de ugye nem csak az állandó rekorddöntögetéssel lehet valaki igazi ikon. 

A footballhoz való hozzáállása példaértékű volt. Minden percét élvezte a pályán töltött időnek, ezt sokszor hangoztatta akkor és persze most is.

A csere után, mikor is a Giants-hez került újul erővel vágott bele az új kalandba. Mindjárt első idényében egyéni csúcsot állított be passzolt TD-k terén, de igazán a második idénye volt számára emlékezetes, mikor egy borzasztó 3 vereséggel indított szezonkezdet után sorozatban 9 meccset tudtak megnyerni és így elhódították az NFC East divízió címét.

1972-ben újra cserélték őt, a résztvevők ugyanazok voltak, akik első alkalommal is, ugyanis Tarkenton visszatért Minnesota-ba, ahol további 7 évig volt a csapat kezdő irányítója.

Ez egy dicsőségesebb korszak volt, mind neki, mind pedig a csapat számára, hiszen 1972 és 1978 között egy év kivételével minden évben a playoffba jutott a csapat, ráadásul három évben a Super Bowl sikertől sem álltunk messze, de se a VIII., se a IX., sem pedig a XI. Super Bowl nem nekünk kedvezett, ráadásul ezeken a meccseken Fran-nek sem menet annyira a játék, mert a három meccsen 1/6 volt a TD-INT ratio-ja, amivel akkor nem lehetett nyerni.

Ennek ellenére nem búsulhat, mert sokat letett az asztalra.

Karrierje során 29 negyedik negyedes fordításban, 33 mérkőzést nyerő drive-ban irányította csapatait, 9 Pro Bowl-ra szavazták őt be, 1975-ben MVP címet szerzett és még sokminden mást is, így nyugodtan nevezhetjük a korszaka egyik legjobbjának.

A profi football-al 1978-ban hagyott fel, de itt sem állt meg az elismerések besöprése. Ekkor már tagja volt a Georgia Sport Hall of Fame-nek, 1986-ban pedig Canton-ban is megkapta a maga kis szobrát, hiszen beválasztották az NFL Hírességek Csarnokába.

Az öreg Tarkenton a profi karrierje után számos könyvet megírt, amiben volt életrajzi könyv, krimi, önsegítő és motivációs könyv is. De tulajdonos volt szoftvercégben is, amit később eladtak, majd volt ebből egy kis pénzmosási ügye is, de végül bírsággal megúszta, persze azt soha nem ismerte el, hogy vétett volna a törvény ellen.

2016-ban beszédet mondott a Republikánus Párt nemzeti kongresszusán is, ahol támogatásáról biztosította az akkor elnökjelöltet, Donald Trumpt-ot.

Tarkneton tehát elég sokmindent megélt már, jelenleg 81 éves, pár hét múlva lesz a 82. születésnapja. Ma már leggyakoribb megjelenése a Vikings hazai meccsein van.

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.