Random Vikings #20 – Matt ASIATA

Következzen most olyan játékos, akit sokan szerettek a Vikings szurkoló közül és ahhoz képest ki mögött kellett helytállnia nem is volt olyan rossz.

Futó poszton mindig jók voltunk, így volt ez a 2010-es években is, amikor nálunk játszott a samoai származású Matt ASIATA.

Asiata karrierjének egyik kezdete sem volt sima, ugyanis egyetemi éveit a Utah állambeli Snow College-ben kezdte meg ami Közösségi Főiskola. Itt elég sikeres volt, így ösztöndíjat kapott a Utah és a UNLV-től is, ő az elsőt választotta.

És mint írtam a kezdet mindig nehéz volt neki. A Utah – Oregon State meccsen, ami az első meccse volt utah-i színekben, egy szerencsétlen mozdulat közben eltörte a lábát, így az egész 2007-es szezont ki kellett hagynia.

Egy év kényszerpihenő után már bizonyítani is tudott és a csapat legjobb futóteljesítményét hozta össze. Így folytatta a következő években is, így jó szívvel emlékeznek rá az egyetemi éveit illetően. És bár futó poszton játszott az elkapásokból is rendesen kivette a részét, ezt később NFL-es karrierje során is láthattuk.

2011-ben újonc szabadügynökként a Vikings szerződtette őt, de a végső keretszűkítésnél tőle is megváltak. Egyik NFL csapat sem tartott rá igényt, így megpróbálkozott az UFL-ben szereplő Omaha Nighthawks-nál. Miután ez sem jött be neki hazatért Utah-ba és a targoncavezetői jogosítvány megszerzése után egy raktárban kezdett el dolgozni targoncavezetőként.

2012-ben új esélyt kapott a Vikings-nál és most már sikerült megragadnia az aktív keretben és harmadik számú futóként számítottak rá.

Első évében nem sok esély jutott neki a támadásoknál, leginkább a special team-ben szerepelt.

Aztán évről-évre egyre jobban előtérbe került és kapott is lehetőséget bőven. 2013-ban az akkor kezdő futó és cseréje sérülése miatt Asiata kapott lehetőséget a decemberi Eagles elleni meccsen, ahol 3 TD-t szerzett futásból. Ez a Vikings történetében a legtöbb futott TD egy meccsen Daunte Culpepper első meccse óta.

2014-ben Peterson eltiltása miatt főszerepet kapott, így McKinnon-al együtt ők vitték a futójátékokat a Vikings-nál. 9 meccsen volt kezdő, ami karriercsúcs az ő esetében. Ebben az évben szerezte a legtöbb TD-jét karrierje során, szám szerint 9-et. Emlékezhetünk, hogy ebből a kilencből szinte egytől-egyig mind 1-2 yardos futásokból jött össze. Még emlékszem panaszkodtunk is, hogy McKinnon végig küzdötte a drive-ot, Asiata meg a végén beállva megszerezte a TD-ket. De ugye ez egy csapatjáték.

2015-ben Peterson visszatért, így Asiata szerepe a csapatban is alaposan megváltozott, ismét csak harmadikszámú futó volt, leginkább a speciális egységnél kapott lehetőséget.

Egy évre rá AP sérülése miatt megint reflektorfénybe került, Asiata abban az évben minden meccsen játszott, hatszor kezdőként kapott esélyt. Hat TD-t jegyzett futásból.

És bár futó volt az egyetemi évei után a profik között sem csak a földön cipelte a labdát. Nálunk valamiért a kelleténél néha több a futók felé menő passzok aránya, ez most Dalvin Cook idejében is észrevehető. Asiata szerepe is fontos volt a 2014 és 2016 között, mert ezalatt a 3 év alatt 94 elkapása volt, több mint némelyik elkapónak.

5 év minnesotai pályafutás után viszont új kihívások után nézett, többek között azért, mert nem kínáltunk neki új szerződést. Ekkor a Lions együttesénél próbált meg újra felpörögni, de az felkészülési időszak után megköszönték neki a munkáját.

Levezetés gyanánt az AAF-ben szereplő Salt Lake Stallions-hoz írt alá, ahol pár meccs után megsérült és már nem is térhetett vissza, mert a liga időközben megszűnt.

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.