Kire számíthatunk a 2022-es draft első körében?

Péntek hajnali 2 órakor kezdetét veszi a 2022-es NFL draft, amit világszerte rengeteg NFL rajongó fog követni, köztük természetesen a Vikings szurkolók is, akik lélegzetvisszafojtva fogják figyelni, ahogy Roger Goodell bemondja majd a Vikings első körös választását.

A tengerentúlon nagy hagyománya van a mock draftoknak, azaz imádják megtippelni a draftolt játékosok sorrendjét. Különösen igaz ez az NFL-re, hiszen a neten böngészve rengeteg mock draftot találhatunk, megkezdve a leghíresebb NFL szakértőktől, egészen a teljesen ismeretlen NFL-es oldalakig. Ezeket megvizsgálva kialakíthatunk egy képet arról, hogy melyik játékosok pályáznak jó eséllyel a 12. draftpozicíóra.

2019-ben Garrett Bradbury 29 mock draftban került a csapatunkhoz (ami a legtöbb volt a három évvel ezelőtti mock-ok közül) és végül tényleg a North Carolina State University játékosa mellett döntöttek Spielmanék.

Cikk: Kire számíthatunk a 2019-es draft első körében?

2020-ban két elsőkörös választásunk volt, a 22. helyen kiválasztott Justin Jefferson 14 mock draftban szerepelt (7. legtöbb), a hátra csere után a 31. helyen kiválasztott Jeff Gladney pedig 15 mock draftban került a csapatunkhoz (5. legtöbb).

Cikk: Kire számíthatunk a 2020-as draft első körében?

2021-ben a 14. draft cetli volt a miénk, ahol a legtöbb mock-ban Alijah Vera-Tucker szerepelt (33 mock). Végül Vera-Tucker tényleg a 14. helyen lett draftolva, de a New York Jets csapata által, mivel cseréltünk velük és megkaptuk a 23. cetlit, ahol Christian Darrisaw-t draftoltuk, aki a második legtöbb mock-ban szerepelt a csapatunk neve mellett (17 mock).

Cikk: Kire számíthatunk a 2021-as draft első körében?

Az elmúlt három évből kiindulva, a többség jól tippelte meg, hogy kit fogunk draftolni, így az idei választásunk is nagy valószínűséggel megtalálható a lenti listán. Az idei draftra ismét a száz legfrissebb mock draftot vizsgáltuk meg, melyek összesített eredményét lent olvashatjátok:

A mock-ok túlnyomó részében a védelembe érkezik ember, ezen belül is 49 esetben cornerback-et jósolnak hozzánk. Ez érthető, hiszen a tavalyi CB teljesítményünk pocsék volt, arról nem is beszélve, hogy a 2021-es szezonban négy legtöbb snap-et pályán lévő cornerback közül – Breeland és Alexander távozásával – csak Patrik Peterson és Cameron Dantzler maradtak a csapatnál . Az idei top5 CB prospect közül, az első négy legalább egy mock-ban szerepel nálunk.

A legjobbnak tartott cornerback Ahmad Gardner csupán egy mock-ban szerepel, ami érthető is, mivel egészen biztosan nem fog lecsúszni a 12. helyig. A másik véglet, Andrew Booth Jr., akit valószínűleg nem fogunk ennyire korán elvinni, feltéve ha Derek Stingley Jr. és/vagy Trent McDuffie bent lesznek még.

A legtöbb mock-ban (27) Derek Stingley Jr. neve szerepel a 12. helyen. Stingley Jr. a 2019-es LSU bajnokcsapat tagja volt, ahol olyan csapattársai voltak, mint Joe Burrow, Justin Jefferson és Ja’Marr Chase. Átlag feletti CB fizikummal rendelkezik, nagyon jól őrzi az elkapókat és ragad a kezéhez a labda, amit a 2019-es szezonban szerzett 6 interceptionje is jól mutat. A 2020-as szezon felénél az opt out mellett döntött, a tavalyi szezonban pedig csak 3 mérkőzésen játszott egy lábsérülés miatt, így az elmúlt két évben csupán 10 mérkőzésen lépett pályára. Az NFL combine-on nem vett részt, a már említett sérülés miatt, így sokat nem tudunk a jelenlegi formájáról, de sokakat aggaszt a sérülése. Negatívumként a hozzáállását és a személyiségét említik meg, állítólag nehéz motiválni, főleg abban az esetben, ha egy gyenge defense-ben kell játszania. Valószínűleg el fogják vinni a top10-ben, így rá is térhetünk a második legtöbb mock-ban szereplő (15) cornerback-re.

Höri véleménye Derek Stingley Jr.-ról: LINK

Rövid egyetelmi összefoglaló: LINK

Trent McDuffie 2019 és 2021 között a Washington Huskies csapatában 27 mérkőzésen lépett pályára, melyeken csupán 2 interception-t szerzett. A Huskies-ban a szélen játszott, de nagy valószínűséggel az NFL-ben slot corner lesz. A magassága és a súlya rendben van, viszont nagyon rövidek a karjai, ami kizárja azt, hogy a profik között szélső CB-et játszon. Zóna védekezésben kiválóan teljesített, elkapást szinte alig engedett, nagyon jó játékinteligenciával rendelkezik és piszok jól szerel. Ha az elmúlt évek Washington-i cornerback felhozatalát nézzük, akkor biztosak lehetünk benne, hogy McDuffie remek képzést kapott, hiszen olyan játéksok érkeztek a Huskiestól a ligában, mint Sidney Jones (Seahawks), Kevin King (Packers), Marcus Peters (Ravens), Myles Bryant (Patriots), Byron Murphy (Cardinals), Elijah Molden (Titans) vagy Taylor Rapp (Rams).

Höri véleménye Trent McDuffie-ról: LINK

Rövid egyetemi összefoglaló: LINK

Térjünk rá a harmadik legtöbb helyen szereplő (14) játékosra, aki a safety Kyle Hamilton. Az elmúlt három szezont a Notre Dame-nál töltötte, ahol 31 mérkőzésen 8 interceptiont szerzett. Nagyon jó fizikummal rendelkezik (193 cm, 100 kg), viszont a combine-on a gyorsasági teszteken nem szerepelt jól, ezért enyhén csúszott a boardokon és kikerült a top10-ből. Hamilton is remek a játékinteligenciával rendelkezik, ha kell képes bejátszani az egész pályát, hasonló a játéka, mint Harrison Smith-é. Egy nagyjából NFL-re kész játékos, így a kiválasztásával nem lehet nagyon bukni, arról nem is beszélve, hogy nagy szükségünk lenne Smith mellé egy jó safety-re – akitől rengeteget tanulhatna -, mivel a jelenlegi keretünkben, a 22-ünk mellett a másodéves Camryn Bynum, és a kevés tapasztalattal rendelkező Josh Metellus-Myles Dorn kettős található. Nekem Hamilton személyes kedvencem, nagyon örülnék ha Godell bácsi az Ő nevét mondaná be 12. helyen, viszont rengeteg mock-ban az előttünk draftoló Washington Commanders csapatához jósolják, így könnyen megeshet, hogy Hamilton marad a fővárosban.

Höri véleménye Kyle Hamilton-ról: LINK

Rövid egyetemi összefoglaló: LINK

A negyedik legtöbb helyen szereplő (13) játékos, a Georgia belső védőfalembere, Jordan Davis. A nose tackle-t játszó Davis, 2018 és 2021 között erősítette a bulldogok csapatát, mellyel tavaly bajnok lett. A négy szezon alatt 41 mérkőzésen 11.5 negatív yardos szerelést és 7 zsákolást mutatott be. Hatalmas fizikuma van (199 cm, 155 kg), ami iszonyatosan nagy erővel párosul, konkrétan olyan mint egy fal, a futást könnyedén fogja, Hiába a hatalmas fizikuma, nyomást szinte egyáltalán nem tud generálni, illetve nagyon rossz az állóképessége, hamar elfárad, ezért az első évében kevés snapet fog a pályán tölteni. A rossz állóképessége mellett, a legnagyobb probléma vele a pozíciója, hiszen nose tackle-ért nagy butaság lenne ilyen magas picket adni. A mock-okat böngészve nagyon sok helyen lehet megtalálni a 14. helyen szereplő Ravens-nél vagy lejjebb. Konkrétan egyetlen egy mock draft-ot sem találtam, ahol a 12. helynél fentebb szerepelne, így remélem hogy nem mi draftoljuk, főleg hogy nincs is nagy szükségünk a poszt megerősítésére.

Höri véleménye Jordan Davis-ről: LINK

Rövid egyetemi összefoglaló: LINK

Nagy valószínűséggel nem Davis lesz a választásunk, így van még egy név, aki 10 mock-ban szerepel a nevünk mellett, aki nem más, mint Jermaine Johnson II. A kiváló passzsiettető 2019 és 2020 között a Florida State-re járt, ahol 28 mérkőzésen 24.5 negatív yardos szerelést és 18 sack-et jegyzett. A Hutchinson-Walker-Thibodeaux EDGE trió után a negyedik legjobb prospectnek tartják. Sem fizikumban, sem agilitásban nem kiemelkedő, de nagyon jól lát a pályán és nagyon hatékonyan dolgozik. Nyomásgenerálásban nem fogja Donald számait hozni, de ha képes megverni a támadófalembert, akkor annak nagy százalékban zsákolás lesz a vége. Kiemelkedő állóképességgel rendelkezik, így ha száz snap-et kell lejátszani, akkor Johnson végig a pályán lesz. Az egyetemen mutatott játéka nagyjából a maximum amit hozni tud, túl sok fejlődési lehetőség nincs benne, viszont NFL-re kész játékos, így már az első fordulóban bevethető. A mock-okban nagyon fluktuál a draft helye, hiszen több helyen is meg lehet találni a 7. helyen választó Giants-nél, de olyan is előfordul hogy a 17. pick-el rendelkező Chargers csapatához tippelik. A legtöbb mock-ban a pont mögöttünk választó Texans-nál szerepel a neve.

Höri véleménye Jermaine Johnson-ról: LINK

Rövid egyetemi összefoglaló: LINK

Támadó oldalon csupán 11 játékos szerepel a mock-okban, ezekből pedig tíz helyen elkapót találhatunk. Jameson Williams (Alabama, 4 mock), Chris Olave és Garrett Wilson (mindketten Ohio State, 2-2 mock) illetve Drake London (USC, 2 mock) azok az elkapók, akiket a 12. helyre jósolnak. A Vikings szurkolók nem értik, hogyan merülhet fel egy elkapó neve az első körben, hiszen piszok jó az elkapó sorunk, de némi ráció azért van benne, hiszen Justin Jefferson mellett ott van Adam Thielen, aki már nem lesz fiatalabb, illetve a kevés tapasztalattal rendelkező Osborn – Smith-Marsette – Bisi Johnson trió. Egy jó elkapó nem ártana, de ahogy fentebb is olvashattátok, vannak égetőbb hiányposztok is. Honlap hajnalban megtudjuk, hogy az újonc GM-HC páros, Kwesi Adofo-Mensah és Kevin O’Connell választása melyik prospectre esett.

A játékosok megismerésében nagy segítséget nyújtottak Herczeg Ádám – alis Höri – prospect ismertető videói, melyek linkjeit megtalálhatjátok az adott játékosok rövid bemutatói alatt. Ajánljuk mindenkinek a többi vidóját is, hiszen Höri rengeteg melót tet bele, hogy magyar nyelven is megismerhessük, az idei draft legjobb prospectjeit. Köszönjük.

Ti kinek örülnétek a legjobban az idei drafton?

SKOL!

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.