Elhunyt a Vikings legendás vezetőedzője, Bud Grant

Szomorú hír érkezett a nagy vízen túlról, a mai napon életének 95. évében elhunyt Bud Grant, aki a Minnesota Vikings legendás vezetőedzője volt.

Nem gyenge héten van túl a Minnesota Vikings, hiszen több játékos is elküldésre került, olyanok, akik az elmúlt 10 évben meghatározták a csapat életét, ám ma egy újabb szomorú eseményt történt a csapatnál.

A Vikings legendás edzője, aki 4 alkalommal is elvezette a csapatot a Super Bowl-ba a mai napon, 95 éves korában elhunyt.

Bud Grant, teljes nevén Harry Peter Grant Jr. 1927. május 27-én született a Wisconsin állambeli Superior városában. Fiatal korában betegséget állapítottak meg nála, ami miatt az orvosok azt javasolták, hogy kezdjen el aktívan sportolni, hogy a legyengült lábizmai megerősödjenek. Ő ezt maximálisan komolyan vette. Már a középiskolában 3 sportban is az élen járt. Miután 1945-ben leérettségizett bevonult az amerikai haditengerészetbe is. Szolgálat után a University of Minnesota ajánlatát fogadta el, ahol aktívan űzte a football-t, a kosárlabdát és a baseball-t.

1950-ben az NFL Draft összesített 14. helyén a Philadeplhia Eagles választotta ki, de olyan jőó ment neki a kosárlabda, hogy a Minnesota Lakers is draftolta őt. Grant az utóbbi lehetőséggel élt és milyen jól is tette, hiszen az 1949-50-es szezonban bajnok is lett a Lakers-el, de nem csak mint alibi játékos, Bud 35 meccsen lépett pályára abban az idényben. Még egy évet lehúzott az NBA-ben aztán felkereste az Eagles csapatát, hogy mégis élne a lehetőséggel és az NFL-ben is profivá válna. 

Az első NFL idényében defensive end poszton teljesített és nagyon is jól ment neki, hiszen abban a szezonban ő szerezte a csapat legtöbb sack-jét. Érdekesség, hogy ez akkor még nem volt hivatalos statisztikai elem, így úgymond, senkit nem érdekelt.

A második idényére átállt a labda másik felére és elkapóként folytatta. Itt sem vallott szégyent, hiszen az idény második legtöbb yardot lekapó játékosa lett 997 yarddal, mindemellett 7 TD-t is összehozott.

Profi focista pályafutását játékosként 1956-ban a CFL-ben szereplő Winnipeg Blue Bombers-ben fejezte be.

Edzőként sem került messze a kanadai csapattól és ligától, hiszen a Blue Bombers vezetőedzője lett és volt egészen 1966-ig. Irányítása alatt 4 alkalommal lett a winnipeg-i csapat a kanadai liga legjobbja és hódította el a Grey Cup-ot.

1967-ben átigazolt az NFL-be és a Vikings első edzőjét, Norm Van Brocklin-t váltva lett a csapat történetének második vezetőedzője.

Grant edzőként megkövetelte a játékosoktól a figyelmet és híres volt arról is, hogy semmilyen érzelmet nem mutatott a meccsek alatt. Kemény edző volt, sokat követelt, de ez oda vezetett, hogy mind a mai napig ő a Vikings legsikeresebb edzője valaha.

18 évig volt a Minnesota Vikings vezetőedzője. Ezalatt 4 alkalommal elvitte a csapatot a Super Bowl-ig, de vele értünk el 11 csoportelsőséget, 3 NFC bajnoki címet és 1 NFL bajnoki címet.

1994-be beiktatták az NFL hírességek csarnokába.

Edzősködése után a mai napig hivatalosan is a Vikings tanácsadója volt. 

Bud Grant 95 éves korában hunyt el.

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.