Elhunyt Joe Kapp, a Vikings egykori Super Bowl-t is megjárt irányítója

A héten egy szomorú esemény történt a Minnesota Vikings egykori játékosával, a hétfői napon érkezett a hír, hogy elhunyt Joe Kapp a csapat egykori irányítója.

Joe Kapp játékosként és edzőként is a football körül mozgott különleges játékosa volt a csapatunknak.

Kapp 1938-ban született California-ban egyetemi karrierjét a California University-n töltötte. Az 1959-es Draft-on a 18. körben (igen akkor még kicsit másképpen volt a lebonyolítás) a Washington Redskins választotta ki őt, de nem kötöttek vele szerződést, így őt továbbállt és a egy országgal arrébb, Kanadában próbált szerencsét. Profi karrierjét a Calgary Stampedes-nél kezdte, ahol rögtön az első évükben a rájátszásba vezette a csapat, ám a 1964-ben teljesedett ki, akkor már az akkor alig pár éve alapított BC Lions csapatában, ugyanis megnyerte a Grey Cup-ot, ami a CFL Super Bowl-jának felel meg.

1967-ben Kapp visszatért az Egyesült Államokba, hogy a Minnesota Vikings csapatával játszhasson az NFL-ben. A ’67-es szezon nem sikerült túl jóra, de egy évre rá Kapp vezetésével a csapat történetében először rájátszásba jutott, ahol az esélyesebb Baltimore Colts ellen szenvedett vereséget.

Ám ez nem szegte kedvüket, olyannyira nem hogy 1969-ben a franchise addigi rövid története során elsőként a Super Bowl-ig menetelt a csapat, ahol sajnos vereséget szenvedett a Chiefs-től. Abban az évben Kapp egyébként az MVP címet is begyűjtötte, ráadásul ő lett a liga első olyan irányítója, aki egy meccsen 7 TD passzt osztott ki. Ez mindmáig fennálló rekord, másik hét játékos még csak elérni tudta ezt az eredményt a hosszú évtizedek alatt, de megdöntenie senkinek nem sikerült.

Ezután még két évig játszott a ligában, de azt már a Boston Patriots tagjaként tette, majd mielőtt visszatért volna football-hoz, mint edző előtte belekóstolt a színészkedés világába. A ’70-es években és a ’80-as évek elején több filmben is szerepelt, többek között az 1974-es The Longest Yard című filmben (itthon Csontdaráló). A színészkedés után a korábbi alma mater-én a California egyetemen kezdett edzősködni, ahol 4 évet töltött. 1990-ben visszatért Kanadába, ahol a BC Lions ganeral Managere lett.

2016-ban számoltak be először róla, hogy Alzheimer-kórban szenved. A betegséges szövődményei a hétfő napon okozták a játékos halálát. Joe Kapp 85 éves korában San José-ban hunyt el.

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.