Gameday Minneapolis-ban magyar szemmel

Egyik lelkes olvasónk, köszönjük ezúttal is – elküldött nekünk egy élménybeszámolót a Vikings legutóbbi hazai meccséről. Nézzük milyen egy meccsnap Minneapolis-ban magyar szemmel.NFLLive_1

Úgy alakult, hogy a munkám miatt évente egyszer-kétszer Minneapolisban talál a hétvége, és ugyan az Ikerváros agglomeráció területe Budapestnél ötször nagyobb, lélekszáma 2,6 millió, attrakciókkal nincs nagyon eleresztve, a helyi nevezetességek a Minneapolis belvárosának magas épületeit padlószőnyegezett folyosókkal összekötő Skyway és a nyugati félteke legnagyobb bevásárlóközpontja, a fedett vidámparkot is magába foglaló Mall of America ki is merítik. Ez azért nem egy hétvégés program, így találtam rá a város és az állam legnagyobb nevezetességére, a Minnesota Vikings-ra, és puszta kíváncsiságból jegyet vettem egy vasárnapi meccsre. Innentől nem volt megállás, a hangulat magába szippantott, és ugyan az első meccsemen a Vikingek gyalázatosan leszerepeltek, elkötelezett híve és rajongója lettem mind az amerikai footballnak mind a Vikingeknek. Szerencsére azóta sikerült élőben látnom olyan meccset is, amin káprázatosan szerepelt a csapat, a tavalyi, Jets elleni meccsre gondolok, amin -1 fokban hosszabbításban nyert a csapat.

Idén eljött az ideje, hogy a feleségemet is elvigyem és a hazai idény nyitót választottuk, reménykedve a jó időben. Az előző heti szereplés adott okot némi aggodalomra, de ha valamit megtanultam az NFL-ről, az az, hogy itt meccs soha nincs előre lejátszva, az esélyes csapat inkább csak papíron létezik, a játék a meccs 3-3,5 fél órája alatt akár többször is fordulhat.

De mi is az a hangulat, amit meg akartam mutatni, mi az ami a tévében soha nem jön át? A Gameday a minnesotaiak számára afféle sátoros ünnep, szent nap. A Vikings Minnesota első számú ismertető jegye, az átlagember mást nem is tud erről az egyébként gyorsan fejlődő, népességben és gazdaságban is növekvő középnyugati államról. A Minnesota Vikings itt intézmény és kultusz egyben, a legközügyebb közügy.  Mindenkit érint, mindenkinek van róla véleménye. Ebben különbözik sok más franchise-tól, amik gyakran csak egy adott városhoz kötődnek, de ott is inkább csak egy kisebb vagy nagyobb szurkoló csoport magánügyének számítanak. (Az ősellenfél Green Bay azonban Wisconsinban hasonló szerepet tölt be.)

Jegyekhez jórészt csak másodkézből, az NFL internetes másodlagos piacán a Ticketmasteren lehet hozzájutni, napi áron a bérletesektől. Csak kevés, és viszonylag rossz, főleg karéjban lévő hely van az elsődleges online vagy stadionbeli árusító helyeken. A filmekben látott kézből jegy árusítás egyáltalán nem divat, de előfordul. Jegyet vagy nagyon korán (hónapokkal előre), vagy nagyon későn (15-20 perccel a meccs kezdete előtt) érdemes venni, legdrágábbak a jegyek az előző napon. Mi pénteken utaztunk, már a gépen többen Vikinges pólóban, felsőben utaztak, és persze szóba került az előző heti leégés, de mindenki nagy reményekkel várta a hétvégét. A szombat még barna-sárgában  telt, szórványosan a Minnesota Egyetem Goldies-ainak színei fordultak elő városszerte, de már reggel hatalmas nyüzsgés volt a Mall of America földszintjén középen lévő Vikings shopban rengetegen vásároltak ruhát, egyéb kiegészítőket a meccsre. És itt nem csak pólókra, sapkákra  kell gondolni, a hivatalos NFL mezeken túl (amik majd 300 dollárba kerülnek) számos különböző Nike melegítőt, dzsekiket, kabátokat, de még Vikinges csipketangát is lehet vásárolni. Mindenféle méret van, férfi, női, gyerek ruházat. A bolt díszítése is más a Lions-Vikings meccs szellemében készült. Egyébként a Mall of Americában, és úgy általában a minnesotai boltokban alig-alig fordul elő, hogy valami Vikinges tárgy, ruházat ne lenne kapható, igaz ez az multinacionális láncokra is, a Macy’s-nek vagy a Nordstromnak külön Vikings szekciója van. Szóval a bevásárlás, pólók, sapkák szombaton megvolt, a szombat esti forgatagban a szórakozó negyedben és a szállodákban ilyenkor már feltűnő a lila-sárga ruházat elszaporodása, az egész államból érkeznek a másnapi meccsre a rajongók.

Vasárnap reggel már 7-kor kinyitnak a parkolók, és elkezdődnek az attrakciók a TCF Bank Stadion előtt a Minnesota Egyetem campus-án. Az amerikai életforma egyik nagyon rokonszenves jellemzője a étteremben reggelizés. A Gameday napján a reggeliző helyeken, az utcákon már szinte csak lila-sárgát látni. Nyilván ennyi ember nem fér a stadionba, de mindenki  igyekszik kimutatni a csapat felé a támogatást. Detroit nincs messze amerikai mértékkel, így szórványosan a világoskék szurkolók is előfordulnak, de itt nincsenek ultrák, a stadionban sincs külön vendég szurkoló szektor, se rendőrsorfal, a vendég csapat szurkolói nyugodtan keverednek a helyiekkel és csak a barátságos versengés hangjai hallhatók. És persze megvannak a kis csipkelődések is, ahogy pl a Minnesota szurkolókkal tömött reggeliző helyünkre beült egy a sapkájuk alapján Chicago szurkoló házaspár, és a kabát levetésekor bizony SF ’49ers póló bukkan elő a pulóver fölé húzva.

A meccsre kijutni akár autóval, akár tömegközlekedéssel lehet, Minneapolis és a vele egybeépült városok egész jó tömegközlekedéssel rendelkeznek, a stadionhoz villamos vonal (amit itt Metro-nak vagy Light railnek hívnak) megy és van előtte egy busz végállomás is. Az autóval érkezőknek vannak parkolók, de azokból kijutni a meccs után órák kérdése, érdemes 4-5 villamos megállóval előbb a St-Paul  kertvárosi részén letenni az autót, ahol a parkolás ingyenes, és megváltani az automatából a Gameday jegyet, ami 6 órán keresztül érvényes, és 3,5 dollárba kerül. A villamos tele lesz lila-sárga szurkolókkal, és minden egyes megállónál felhangzik, a menjünk kicsit beljebb még, hogy felférjenek, mind szurkolók vagyunk felszólítás. A leszállásnál a peronon mindig ellenőrzik a jegyünket.

A meccs ugyan csak délben kezdődik, de érdemes a stadionhoz már órákkal előbb kimenni, a szponzorok sátrai mellett, mindig van valamilyen jótékonysági akció, amire tombolával gyűjtenek, közvetlen közelről nézhetjük meg a Sköl Line vagy a Chearleader Squad bemutatóját, de egyszerűen csak a hangulat, a kavalkád miatt is érdemes kimenni. A Sköl line egy főleg dobosokból álló, zenekar, a nevét „Szkól”-nak ejtik, helyesen, ami svéd egészségedre, a pontok az o-n csak a skandináv életérzés miatt vannak, az amerikaiaknak fogalmuk sincs róla, hogy az ö, és amúgy helytelen az írásmód.

A Vikings Gameday családi program, erre nagyon vigyáznak, mind a meccsre készült kiadványban mind a hangosbemondókon többször felhívják a figyelmet az elvárt viselkedési szabályokra. Európától eltérően itt a stadionokban és a környékükön árulnak alkoholt, de botrányos részegség kitiltáshoz vezet, a közönség sem tűri el, emiatt a rendezők sem. Itt talpig lila-sárgába öltözve nem lehet feltűnni, annál sokkal ötletesebb jelmezek, arc- és mivel jó idő van, testfestések fordulnak elő, sokan reménykednek, hogy a játék szüneteiben a kivetítőn is megmutathatják magukat. A szurkolók szó szerint 3-4 éves kortól kezdődnek, és 99-ig tartanak. Minnesota élen jár az USA-ban az esélyegyenlőségben ez látszik azon is, hogy legalább annyi nő van a szurkolók közt, mint férfi, és a legváltozatosabb megváltozott képességekkel élők is kijönnek, rokkantaktól a dawn kórosokig. Nincs tolakodás, lökdösődés, az emberek türelmesek, udvariasak, de igazi sorok sehol sincsenek, a beléptetés, és biztonsági ellenőrzés jól szervezett és gyors, jó néhány repülőtér személyzete mehetne gyakorlatra a Vikingshez.

A meccs hivatalos programja a 30 perces visszaszámláló indításával kezdődik 11:30-kor. A Sköl Line és a pom-pom lányok bemutatója mellett az aktuális jótékonysági gyűjtésről hallunk, és elhangzanak még egyszer a viselkedi szabályok is. „We are not barbarians, we are Vikings!” a mottó. A stadion szép lassan megteli, és a meccs kezdetére ülés nem marad üresen. Most jó idő volt, de a helyzet ugyanez a jeges hidegben is. Ezután bevonul a vendég csapat, akiket a hangosbemondó a fair játék minden nyomát nélkülöző unottan elnyújtott alig hallható „Welcome the Detriot Lions!”-szal konferál föl. A hangosbemondó egyébként az egész meccs során irányítja a szurkolást, hergeli a közönséget a védekezéskor, csöndre inti támadáskor, és robbantja egy-egy first down-nál, nem beszélve a pontszerzésekről. Különleges, csak a  Vikings hazai meccsein látható hallható esemény a Gjallarhorn (egyfajta Viking harci kürt óriási vátozatának) megfúvása, ami a hazai csapat bevonulását jelzi. A Vikings apot használók számára ismerős lehet a hang, ez adja a jelzést egy-egy új hír érkezéséről a telefonunkon. A kürt megszólaltatására való felkérés különös megtiszteltetés, tavaly a mellrák elleni küzdelemnek szentelt NFL hetek alatt az egyik meccsen pl. Teddy Bridgewater túlélő édesanyja fújhatta meg a kürtöt, a mostani Lions meccsen pedig a volt Viking, a Football Hírességek Csarnokába választott Alan Page hívhatta be kürtszóval a csapatot, aki football karrierje után különleges pályát futott be, és a Minnesotai Legfelsőbb Bíróság bírája lett. A csapat bevonulás éles ellentéte a vendég csapat pályára vánszorgásának. A játékosok füst petárdák robbanásai közepette zászlókat tartó sorfal között szaladnak a pályára, a kevésbé ismert csapattagok csoportokban, de a csapat 8-10 nagy sztárja egyenként felkonferálva, kivárva amíg elér a félpályáig. Az üdvrivalgás egyre nagyobb, Teddy Bridgewater bevonulásakor már felrobban a stadion, és  ugyan azt hinnénk már nem lehet fokozni, de a zajmérő (amit mindig beadnak a kivetítőkre az üdvrivalgásokkor)szinte kiakad amikor az utolsóként felkonferált Adrian Peterson, majd két évvel azután, hogy utoljára hazai közönség előtt játszhatott befut a pályára.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Elhangzik az amerikai himnusz, amit az egész stadion felállva és sapkát levéve hallgat végig. Az előadók mindig mások, most egy katonazenekar játszotta el, ének nélkül. Talán jobb is így, néha elég büntető ahogy megpróbálják a vendég előadók teljes átéléssel énekelni.

A meccs elindul, az első két negyed alatt főleg állnak az emberek, ennek oka, hogy ha az alsó sorban valaki feláll, akkor az egész lelátónak fel kell állni. A 3. és 4. negyedben folyamatos ül-áll gyakorlatok folynak. Támadás indítás előtt pisszenés se hallatszik, védekezéskor üvölt a stadion, hogy a támadókat zavarja. A zajszint olyan magas, hogy az NFL szabályok szerint a stadion előtt füldugókat osztanak. A jelenlegi rekordok már 140 dB fölött vannak, ezek akár súlyosan is károsíthatják a szurkolók hallását. De ennél fontosabb, hogy ekörül is óriási vita van, a leghangosabb szurkolók címért vérre megy a közdelem, csalásokkal vádolják egymást, állítólag az új stadionok fedéseinek tervezésekor már azt is figyelembe veszik, hogy segítse az ilyen rekordokat.  A Vikings rajongóknak várni kell 2016-ig, hogy ebbe a küzdelembe érdemben bele tudjanak szólni, vagy inkább ordítani, ugyanis a leghangosabb stadionok fedettek vagy félfedettek.

A másik érdekesség, hogy egy pillanatra sincs nyugalom a lelátón, az emberek ki be járkálnak, mennek üdítőt, hot-dogot, rágcsálni valót vásárolni, vagy az embertelenül drága 8,75 dolláros sört megvenni. A stadionban millió kioszk van a lelátók alatt, és ugyan a szünetek, különösen a félidő környékén lehet sor, de gyorsan sorra kerül mindenki.  Persze a meccsről sorbanállás közben sem marad le senki, az elárusító rész, de még a WC is fel van szerelve kivetítőkkel.  Az itthon óriás rendezvényeken megszokott bűzös WC-knek, Toi-Toi-oknak semmi nyoma.  Folyamatosan takarított, működő WC-k vannak, a sorban állás legföljebb 10 másodpercekben mérhető, még női WC-ből is van annyi, hogy igazi torlódás soha nincs. Sört árulnak a lelátókon is hűtőtáskából, itt sokszor látható amint valaki a sor közepén jelez, kiküldi a pénzt (és az igazolványát!) majd a sor szépen visszaadogatja a borzalmas dobozos Miller Light-ot. Az étel és ital a stadionban nem szabadáras, azt a Vikings szabja meg a bérlőknek. És nem olcsó. Minnesotában nagyon komolyan veszik az ital értékesítés korhatárát, a hivatalok gyakran tesztelik koravén kinézetű próbavásárlókkal a különböző helyeket, így nem furcsa, hogy gyakran elkérik az igazolványt alkohol vásárlásakor, akár még étteremben is. Külföldieknek jó, ha az útlevél van náluk, a kártya formátumú igazolványokat nem fogadják el, furcsa mód azért, mert amerikai kártya formátumú jogsik alig többek egy fénymásolt laminált lapkánál és azokat könnyű hamisítani ellentétben európai társaikkal. Viszont mivel Amerikában más azonosító irat nincs, azt elfogadják, az európaiakat meg nem.

A meccs vége felé, ha már eldöntöttnek tűnik a játék a szurkolók egy része megindul haza, hogy gyorsabban kijusson. Mi persze végig vártuk a meccset. A stadionból könnyű kijutni, de a tömegközelekdésre várni kell, a stadion körüli utcák forgalmát rendőrök és rendezők biztosítják, sok teljesen le van zárva és a gyalogos forgalomnak át van adva. A villamos peron előtt kordonokkal kígyózó sorokat alakítanak, a jegyeket ismét ellenőrzik, de minden szervezetten, flottul zajlik. Nyertes meccs után jó a hangulat az éttermek, kávézók, sörözők városszerte megtelnek ünneplőkkel, vesztes meccs után csöndesebb a tömeg, de itt nincs reményvesztés, sokfelé hallatszik, hogy sebaj, majd jövő héten.

Most győztünk, remélem, hamarosan újra sikerül személyesen kijutnom egy meccsre, az álmom, hogy egy Green Bay elleni meccset láthassak. A Green Bay a szomszéd vár, és mint olyan a legfőbb ellenfél, ráadásul az Ikerváros vonzáskörzete átnyúlik Wisconsinba, a városban sokan dolgoznak, élnek onnan származók, a Packers tábor is jelentős, ezért az év legnagyobb eseményei fesztivál hangulatú napjai a találkozók. A wisconsini határon lévő gyárnál, ahová járok azokon az estéken dolgozói piknik van, közös meccsnézéssel.

A szerző neve elhallgatását kérte és ezt mi tiszteletben is tartjuk. A cikkben megjelenő képeket a szerző készítette és az ő engedélyével kerültek felhasználásra.

A véleményed számít, írd meg nekünk!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.